Sinulla ei ole valittuja tuotteita.

Search Advanced Close

Kuinka suunnitella upea leikkiympäristö

Leikkipaikan ja leikkiympäristön ero

Monille ihmisille perinteinen "leikkipaikka" viittaa johonkin ihmisen aikaansaamaan ympäristöön, ehkä koulurakennuksen ulkopuolella sijaitsevaan asfaltitilaan, johon väreillä maalattu hyppyruutuja ja pelejä, tai asuinalueella aidattua aluetta, jossa on keinut ja kiipeilyteline. Tällaisilla leikkipaikoilla on paikkansa ja ne voidaan suunnitella houkutteleviksi ja lähiympäristöä hyvin palveleviksi. Ne voivat olla leikittäviä, paljon käytettyjä ja erittäin rakastettuja leikkipaikkoja.

design a playscape with HAGS

"Leikkiympäristö" on erilainen kuin perinteinen leikkipaikka. Leikkiympäristö-näkökulma huomioi ja yhdistää ympäristön ja laajentaa mahdollisuudet vapaaseen rajoittamattomaan leikkiin. Se on alue, joka sijaitsee luonnollisessa ympäristössä, mahdollisesti parannettu uusilla istutuksilla, mielenkiintoisessa maastossa houkuttelevine rakenteineen. Mahdollisuus liikkumiseen ja vuorovaikutukseen leikkiympäristön muodostavien osakokonaisuuksien kanssa voi olla ominaisuus itsessään. Se on ympäristö, joka tukee ja kehittää lasten luovaa leikkiviettiä, rohkaisee sekä yhteisiin ja yksilöllisiin oppimiskokemuksiin, tukee fyysistä leikkiä, sosiaalista sitoutumista, riskinottoa ja luonnollisen ympäristön tutkimista, samalla oppien ymmärtämään ympäristön arvoja. Se on lähes varmasti alue jossa leikkiä ilman esteitä ja valvonnan rajoituksia.

design a playscape with HAGS

Tutkimuksella on saatu selkeää näyttöä siitä, että lapsilla, joilla on positiiviset mahdollisuudet osallistua leikkiin luonnollisessa ympäristössä, huomiokyky on lisääntynyt, masennus ja tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriön (ADHD) oireet vähentyneet sekä havaittu muita hyötyjä, joita ulkotilojen fyysinen leikki edistää. Kuinka tahansa, ihmisen vaisto ja luontainen vaste ympäristöömme yksinkertaisesti vahvistaa, nautimme olla luonnon vihreissä tiloissa, joissa rentoudumme ja joista rikastumme. Miksi muuten olemme kiinnostuneita julkisista puistoista ja maaseudusta sekä muistelemme, kuinka lapsina leikimme metsissä?

 

Kuinka luomme leikkiympäristöt

Meitä HAGS:lla pyydetään usein luomaan leikkiympäristöjä, joissa yhdistyy molempien maailmojen parhaat puolet - loistavat leikkivälineet, jotka ovat tunnistettavissa sellaisenaan, sekä kiehtova ja innostava ympäristö, johon leikkivälineet yhdistetään. Tässä ovat parhaat vinkit siitä, miten tämä voidaan saavuttaa:

design playscapes with HAGS

Mieti mitä leikkiympäristöltä haluat. Mieti mitä reittejä sinne kuljetaan, mitkä ovat sen rajat ja mikä voisi tuoda sille jotain uutta arvoa?

Design a playscape with HAGS

Käytä istutuksia pehmentämään perinteisen leikkikentän tyyliä. Pensaat, nurmikko ja puut, joissa luonnon eläinten asustavat, tarjoavat aistillisia kokemuksia, paikan luovalle leikille, rikastuttaen oppimiskokemuksia entisestään. Puut tarjoavat väriä, tuoksua, varjoa kesällä, marjoja linnuille talvella, eläinten kirjon, paikan jonka alle käydä eväsretkelle - miksi puista ei pidettäisi?

design a playscape with HAGS

Yhdistä leikkiväline maisemointiin. Jos tuote tarjoaa kiipeilyä ja liukumismahdollisuuksia, asettamalla tämän kaltevaan maastoon voidaan siihen lisätä esim. pesärakenne tai muita luovia fantasia- ja roolileikkimahdollisuuksia.

design a playscape with HAGS

Luo yhden suuren avoimen tilan sijaan erinäisiä "huoneita", joiden välissä reissata. Kiehtovuus on tärkeä osa lapsen mielikuvituksen kehittämisessä ja huomion vangitsemisessa ja niiden liittämisessä uusiin kokemuksiin.

design playscape HAGS

Mieti kuinka erilaisia pinnotteita käyttämällä vahvistat edellä esitettyä suunnittelutapaa. Keinotekoisten ja luonnonmateriaalien yhdistäminen sopivassa määrin voi täydentää toisiaan erinomaisesti.

design playscape HAGS

Valitse tuote, joka todella antaa suurta leikkiarvoa - vertaile, kuinka monta leikkimahdollisuutta kukin tuote tarjoaa ja kuinka laajalle käyttäjäryhmälle mikin on tarkoitettu.

Jos haluat tietää enemmän leikkiympäristön suunnittelusta, paikallisen HAGS-edustajan on mahdollista tulla luoksesi ja keskustella siitä, kuinka luot mieleenpainuvan kohteen. Ota yhteyttä, olemme kiinnostuneita osallistumaan hankkeeseesi!

Suomi

J-Trading OY/AB
Kuriiritie 15
01510 Vantaa
Finland

Seuraa HAGS

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit lisätietoja tuotteistamme, leikkipaikkarakentamisesta tai niihin liittyvistä turvallisuuskysymyksistä, voit soittaa, laittaa sähköpostia tai poiketa toimipaikassamme.